Evenementen

 

 

Koningsdag

 

Een feestje voor alle inwoners van Alblasserdam. Op Koningsdag barst het ieder jaar van de activiteiten voor jong en oud, met de nadruk op familie. Een dag waarop tradities in ere worden gehouden, maar ook wordt gestreefd naar innovatie. Het Oranjecomité Alblasserdam bestaat uit een enthousiaste groep vrijwilligers uit alle geledingen van de samenleving. Het comité wil ieder jaar opnieuw verrassen en vindt het belangrijk dat alle activiteiten gratis toegankelijk zijn. Overdag staan de kinderen centraal en wordt o.a. het Raadhuisplein omgetoverd tot een groot speelterrein. Vanaf het einde van de middag wordt gezorgd voor een spectaculair muzikaal programma met een afsluitend vuurwerk als toetje. Het Oranjecomité is in 2004 opgericht op initiatief van de gemeente Alblasserdam. Naast Koningsdag organiseert het comité één keer in de vijf jaar de Bevrijdingsdag. Belangrijke dagen voor Alblasserdam om samen te zijn en feest te vieren.

 

 

Havenfestival

 

Een evenement dat niet meer weg is te denken uit de Alblasserdamse samenleving: het Havenfestival. Duizenden bezoekers, ook van buiten het damdorp, komen ieder jaar weer af op de vele activiteiten die het derde weekend van september worden georganiseerd. Het Havenfestival is in 1990 ontstaan op initiatief van de Winkeliersvereniging Dam/Plantageweg. Deze vereniging organiseerde al jarenlang een najaarsmarkt, waarbij tevens aandacht was voor de plaatselijke industrie, zoals de scheepsbouw en transport. Maar de markt was aan vernieuwing toe. Van een kleinschalig evenement op de Dam, groeide het Havenfestival in korte tijd uit tot een hele week vol met activiteiten. Steeds meer bedrijven en organisaties sloten zich aan en waren bereid het festival te ondersteunen. Naast de braderie worden ieder jaar originele activiteiten bedacht zoals: het verzorgen van helikopter vluchten boven het dorp, meevaren op een heuse speedboot, worden autoshows georganiseerd en ga zo maar door. Ook de horeca zag al snel brood in het festival en bedacht de dweilavond, jazzfeesten en andere gezellige muziekavonden. De feestweek wordt ieder jaar traditioneel afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow.

 

 

Paardenmarkt

 

Een eeuwenoude traditie in ons dorp is de jaarlijkse Sint Jacobuspaardenmarkt. Deze markt wordt altijd gehouden op de woensdag in de week van 25 juli. De geschiedenis van de paardenmarkt gaat lang terug. Het waren dagen van vermaak en vol woelig leven. Mensen kwamen niet alleen om een paard te kopen, maar bovenal om zich te vermaken en oude bekenden te zien. Zo is het altijd geweest, en zo is het eigenlijk nog steeds. Tot het jaar 1883 werd de paardenmarkt daadwerkelijk op de 25e juli gehouden; het naamfeest van Sint Jacobus. Deze beste Sint Jacobus is de patroonheilige van o.a. Spanje en Guatemala, maar ook van de soldaten, ruiters, krijgers en arbeiders. De Paardenmarkt vindt voor het grootste deel plaats in de Kerkstraat, waar achterin de paarden zijn te vinden. De rest van de Kerkstraat, Waalsmondelaan en Reederijstraat is gereserveerd voor de talloze kramen, stalletjes en standwerkers. Hier zijn traditionele zoetigheden, bloemen, groenten, fruit en allerlei leuke hebbedingen te verkrijgen. De paardenmarkt beschikt tevens over een vermakelijk en muzikaal avondprogramma. Er worden verschillende hippische activiteiten georganiseerd en er treden bandjes op in het dorp. 

 

 

Wielerronde

 

De Paardenmarktwiellerronde van Alblasserdam, een begrip voor renners en publiek. Het is niet voor niets één van de drukst bezochte sportevenementen in de regio. Al meer dan 50 jaar wordt deze ronde gereden door zowel amateurs als semi-professionele renners. De eerste ronde van Alblasserdam, in 1959, werd gewonnen door Jan Janssen. Wat hij toen nog niet wist, was dat hij negen jaar later als eerste Nederlander zou zegevieren in de Tour de France. Initiatiefnemer Roel de Ruiter vond het, alweer meer dan 45 jaar geleden, een leuk idee om in zijn woonplaats een wielerronde te organiseren. In deze tijd was zijn broer Herman als amateur-renner succesvol en leverde goede prestaties. Hij bedacht dat de Sint Jacobus Paardenmarkt van Alblasserdam, al enkele eeuwen op de vierde woensdag van juli gehouden, op deze manier mooi aangevuld kon worden met een sportief middagprogramma. Vanaf het begin kon de ronde op veel publiek rekenen. De renners komen daarom graag naar Alblasserdam. Het sociale aspect speelt een belangrijke rol op de wielerdag. De wedstrijden bieden gelegenheid om langs het parcours in gezellige sfeer een drankje te nuttigen en bekenden te ontmoeten. Bovendien profiteert ieder jaar een plaatselijke instelling van het batig saldo van de wielerronde. Deze wordt mede dankzij de bijdragen van vele sponsoren tot stand gebracht. Een aspect dat deze toch al bijzondere dag in juli, nog een extra gouden randje geeft.

 

 

Incidentele evenementen

 

Het bestuur van SFEA staat open voor het financieel ondersteunen van nieuwe evenementen, mits deze voldoen aan de gestelde criteria. Belangrijk is dat het evenement in Alblasserdam plaatsvindt, een toegevoegde waarde heeft voor het dorp en daarnaast openbaar toegankelijk is. Denkt u een gouden idee voor een nieuw evenement in handen te hebben en kunt u de hulp van SFEA goed gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. 

 

 

 

Toegekende subsidies
(zie ook “Evenementen”)

 

2013   Oranje Comité
2012   Wielerronde
2012   Havenfestival
2012   Paardenmarkt